Det kan ju vara så att på vissa ställen i huset är det bättre att ha ett klinkergolv, som exempelvis i en hall eller badrum. Detta eftersom det är golv som ska klara mycket smuts och fukt. Men det är faktiskt inte alls svårt att lägga ett klinkergolv, utan det gäller bara att ha läst på lite innan och pratat med dem som du köper golvet av, sedan är det bara att lägga golv för glatta livet.

Förberedelser

Först och främst gäller det för dig att bestämma vilken klinker du vill, bara det kan vara svårt. Men var orolig, för sedan blir allt så mycket enklare. Sedan gäller det att se till att ha de rätta verktygen som behövs dels för att kapa klinkers, men också för att blanda fixen (fästmassa), som du använder för att fästa klinkern i underlaget. Något som du kanske också kan behöva är en klinkerborr och klinkertång, svamp och vatten. Men prata med butiken vad du behöver, vissa verktyg går att hyra, så då behöver du inte köpa vissa specialverktyg.

Steg-för-steg

Underlaget som du ska lägga din klinker behöver du ha dammsugit innan och framför allt så måste golvet vara stadigt och då är en betongplatta allra bäst. För golvet måste vara stabilt, för minsta lilla rörelse kan klinkern spricka. Därefter är det dags att blanda fixen, men blanda lite i taget, för fix brinner (stelnar och fastnar) ganska fort.

Se till att klinkern som du ska använda för området är kapade och ha dessa inom räckhåll. Bred ut fixen på underlaget med hjälp av en tandad spackel, lägg sedan en klinker i taget. Det gäller att du får rätt mellanrum mellan varje platta och att golvet blir jämt och då behöver du ett vattenpass eller en bräda för detta.

Tänka på att badrum behöver du att ett visst fall, så vattnet rinner ner i golvbrunnen, samt en fuktspärr. När klinkern har brunnit färdigt är det dags för fogmassan som ska vara i skarvarna. Du får räkna med att hela proceduren tar cirka en vecka för mindre utrymmen.