Att lägga en plastmatta är något av det lättaste som du kan göra själv. Visserligen behöver du ta reda på vad som behöver göras innan och hur du ska lägga plastmattan. Men när du väl har kommit så långt är det ganska enkelt och smidigt att gör själv. En plastmatta kan ändra ett rums karaktär på ett kick. Detta eftersom det finns plastmattor med olika mönster, färger och väldigt naturtrogna om du vill ha ett golv som liknar ett trä-, kork- eller stengolv.

Förberedelser

Innan du går till butiken för att köpa plastmatta, måste du veta antal kvadratmeter på det rum som mattan ska ligga i. Sedan får du prata med dem i butiken om du kan lägga mattan direkt på underlaget innan eller inte. Har du till exempel en heltäckningsmatta sedan tidigare, måste den bort, är det trägolv behöver du se till att inga spik eller liknande sticker upp. Naturligtvis så behöver underlaget i vilket fall som helst vara rent och jämt. Tänk dig för innan du bestämmer dig för att kapa plastmattan och vilket håll våderna ska ligga.

Steg-för-steg

När det är dag för att lägga mattan så gäller du att du har alla verktyg som du kan behöva i närheten. Så som mattkniv, lim (om mattan ska limmas), spackel och så vidare. Börja med att skära våderna och lägg dessa tillrätta. Passa in ytterhörnen och alla prång. Se till att mattmönstret passar och skarva därefter. Se därefter till att innerhörnen passar.

Sedan är det dags att finskära mattan, för att sedan antingen låta mattan ligga löst eller för att limma den. Sedan börjar efterarbetet som att sätta fast golvlister och rengöra mattan. För att vara helt säker på vad du ska göra finns mycket information på nätet både via text och filmer av olika de slag. Att lägga en plastmatta görs ganska fort och en ny matta förändrar ett rum totalt.