Det är inte så svårt att lägga ett trägolv helst själv, bara du inte har tummen mitt i handen så att säga. Du behöver bara vara lite händig och sedan ta ett steg i taget. När du köper ett golv så följer det oftast med steg-för-steg instruktioner och känner du dig det minsta osäker, frågar du bara där du köper golvet vilket sätt är det bästa sättet att lägga trägolvet.

Bestämma golv

Det finns olika sorters av trägolv och kräver olika skicklighetsgrader. Det finns allt från massivt trägolv, till det lättare laminatgolvet att lägga. Du behöver bara bestämma dig för vilken typ av golv du vill ha, för att sedan utgå utifrån det när du ska lägga golvet. Sedan behöver du också tänka på att vad golvet ska klara för sorts användande.

Förberedelser

Oavsett vilken typ av trägolv du tänker lägga, krävs det att du är förberedd. Se till att plocka fram alla verktyg du behöver, som exempelvis såg, tumstock, kilar och penna. Sedan gäller det naturligtvis att du har städat golvet ordentligt innan, om du ska lägga nytt golv som är befintligt. Men det gäller att se till att smuts, grus och andra orenheter kommer bort i alla fall.

Steg-för-steg

Börja i ena hörnan i rummet, lägg ut underlaget som du ha valt, mät hur lång brädan, laminatet eller vad du nu har valt för typ av trägolv. Börja lägg och då gäller det att inte glömma kilarna, så att golvet kommer en liten bit ut från väggen. Detta gör att golvet kan ”röra sig” eftersom trä är ett naturmaterial. Lägg sedan bräda efter bräda och på så vis kommer du har ett färdigt golv lagt så småningom.

Var noga med att såga rakt och mäta rätt, ta en bräda i taget. Hur du fäster bräderna, är upp till vilket golv du har valt. Vid tunnar golv kan det räcka med limma eller klicka, annars är det skruv eller spik som gäller. Men läs instruktionerna först och ta redan på vad tillverkaren rekommenderar. Svårare än så behöver det inte vara!