För den som inte har särskilda kunskaper i golv, kan det vara svårt att skilja mellan ett laminatgolv av god kvalitet och ett golv lagt med träfanér. Den skillnad som finns i golven ligger i vilka egenskaper och hur de är uppbyggda, mer än utseendet. Ett golv i laminat är hårt och klarar av djur-klor, vassa klackar, fläckar och förändringar i ljuset. Plus att det är betydligt billigare än ett träfané-golv.

Produktbeskrivning

Ett laminatgolv har en konstruktion av en bas av trämaterial typ HDF-skiva (High Density Fiberboard), som sedan har ett ytskikt av folie eller laminat, samt ett balans- eller bottenskikt. Golvet är mellan 6 – 12 millimeter tjock. Laminatgolv går att lägga på ett annat golv som redan finns , i olika färger och mönster. Monteringen kan göras på olika vis, men oftast används lim eller så kallad ”klick”- golvsmontering. Innan läggningen av laminatgolvet, bör produkten har fått rumstemperatur, för bästa resultat, se monteringsanvisningen.

Skötselråd

Laminatgolv är smutsavvisande och behöver inte ha en beläggning av vax, polish eller liknande. Golvet kan ha olika struktur på ytan, och kanter som är fasade eller så är ytan matt, men den kräver att du sköter om det regelbundet enligt instruktionerna som tillverkaren har gett. Rengöring sker oftast med hjälp av dammsugare, för att sedan våttorkas med en urvriden skurtrasa och i vattnet kan du ha rengöringsmedel ämnade för golv. Om laminatgolvet är lackat så använder du samma rengöring som för ett golv av massivt och lamellparkett.

Egenskaper

Är golvet laminerat så står det mot ordentlig nötning och är fläcktåligt mot olje- och vattenlösliga ämnen. Det har dessutom en hög motståndskraft mot sprit, syror, fetter och dylikt. Kan kännas kallt och hårt att gå på. Eftersom laminatgolv har en bas av trä kan materialet svälla och krympa beroende på om det är fuktigt eller torrt i luften. Golvet mår allra bäst i en fuktighet på 30 – 60 %, men det är relativt.