Något som allt fler har upptäckt är hur bra ett massivt trägolv är. Att lägga ett trägolv som är massivt har blivit allt mer populärt i de svenska hemmen. Ett sådant golv är inte bara tåligt och slitstarkt, utan framför allt så har ett sådant golv en mycket lång livslängd, så länge golvet sköts som det ska vill säga. Golvet inger en känsla av tradition och hantverk, men också om kvalitet.

Produktbeskrivning

Ute i handel kan du köpa massiva golv som redan är färdigbehandlade, så som:

  • Oljat på vanligt vis
  • Oljat i vitt
  • Betsat i brunt eller grått

Golv av denna typ har vanligtvis en tjocklek på 1,5 – 3 centimeter och kan fås i träslag som ek, ask och furu. Vid monteringen går det antingen att använda dig av spik eller skruv. Du ska undvika att limma, eftersom det inte håller lika bra.

Skötselråd

Har du ett massivt trägolv så bör du använda dig av en städmetod som är torr, till exempel sopning eller dammsugning. De gånger du ska använda dig av fukt, ska skurduken vara urvriden ordentligt och bara göras vid behov. I vattnet bör du ha en återfettande såpa för golv. Det innebär att golvsåpans fetthalt är mellan 20 – 30 % och du kan inte jämföra denna såpa med en vanlige grön- eller gulsåpa.

Rengöring av ett lackat trägolv är densamma som ovan. Men i vattnet kan man ha några droppar av ett milt rengöringsmedel istället, som exempelvis ett diskmedel som inte innehåller ammoniak.

Egenskaper

Ett massivt trägolv, förutom att det har en lång livslängd och är tåligt, går att slipas vid ett flertal tillfällen. Golvet är varmt och skönt att gå och stå på; det sväller och krymper beroende på om det är fuktigt eller torrt i luften. För att golvet ska må som bäst bör fuktigheten ligga runt 30 – 60 % i rummet. Trägolvet kan förändra sitt utseende efter att det har blivit lagt eftersom det blir utsatt för solljus.