Ett träfanér- eller parkettgolv är tillverkat trä av olika slag och har olika tjocklekar. Tjockleken kan vara mellan 7 – 22 millimeter och uppbyggt som trästavar som har tre skikt av olika typer av trä. Det översta skikten kan bestå olika tjockt trä som går att slipa. Mellersta skiktet är trälameller och tredje skitet av en baksidefanér.

Anledningen att denna typ av golv har så många skikt beror på att kunna minska golvets fuktrörelser. Detta förhindras genom att vända riktningen på träfibrerna i de olika skikten i 90 grader i förhållande till varje skikt. Skikten är limmande för bästa hållbarhet. Montering sker efter anvisningen från tillverkaren, då limning och spikning är det vanligaste sätten att lägga ett träfanér- eller parkettgolv på.

Skötselråd

Se till att stoppa smutsen redan vid entrén och se till att ha möbeltassar på alla möbler, eftersom denna typ av golv är mycket känsligt för yttre påverkan. Ha som rutin att försöka städa golvet minst ett par gånger i veckan för att inte smuts, smulor och annat ska repa golvet. Dammsugning är det bästa sättet att ta bort smuts. Skulle det spillas med drycker eller liknande ska detta torkas upp omedelbart. Det går att fukttorka golvet, men då ska det var en väl urvriden skurtrasa. I vattnet kan du tillsätta ett svagt rengöringsmedel så som diskmedel utan ammoniak.

Skulle olyckan vara framme och golvet har blivit allt för repigt så går det att slipa ner golvet ett antal gånger, beroende på tjock träfanér och parketten är från början. För att sedan eventuellt lacka eller olja golvet igen.

Egenskaper

Träfanér och parkett är ett naturmaterial som har en varm och skön yta att gå på. Sedan är det olika känsligt beroende på vilket trämaterial som finns i trästavarna, men det får du redan på av där du köper golvet. Dessutom är golvet både fukt- och ljuskänsligt, men väldigt vackert. Därför bör du ha en normal fuktighet i rummet runt 30 – 60 %.